Vacanta in doi

Castelul bantuit – Hampton Court

La 20 de km de Londra, intr-o zona pitoreasca, se afla unul dintre cele mai bantuite castele din lume. Hampton Court a fost resedinta celebrului Henric al VIII-lea care a ramas in istorie din 2 motive: pentru ca si-a ucis 2 din cele 6 sotii (Catherine de Aragon, Anne Boleyn, Jane Seymour, Anne de Cleves, Catherine Howard și Catherine Parr) si pentru ca a indraznit sa il sfideze pe Papa de la Roma care i-a interzis sa divorteze, separandu-se de Biserica Catolica si devenind capul Bisericii Anglicane.

Palatul regal este fermecator: cu o arhitectura care combina stilurile Tudor si baroc francez, asezat chiar pe malul Tamisei, cu o istorie zbuciumata si sangeroasa, presarata cu intrigi si mistere, cu gradini impresionante(26 hectare). A fost deschis catre public de catre regina Victoria in 1838. Este alegerea perfecta pentru cei care isi petrec weekendul in Londra si sunt pasionati de fenomene inexplicabile si istoria regilor Angliei.

DSC_1728

Ce sa nu ratati daca ajungeti la castel

 • Marea poarta de la intrare
 • Magnificul ceas astronomic
 • Capela Regala
 • Crama
 • Biblioteca și Sala Mare cu minunatul tavan cu grinzi suspendate
 • Apartamentele regelui – unele dintre cele mai frumoase apartamente oficiale din lume
 • Camerele Wolsey cu pretioasa colectie de pictura renascentista
 • Bucatariile imense cu ustensilele de epoca in care focurile ard tot anul
 • Labirintul Great Vine, format din garduri vii înalte de tisă in care ne-am ratacit de cateva ori
 • Caprioarele din Home Park
 • Un tur al gradinilor cu trenuletul tras de cai
 • Orangeria, construita sub forma unei sere care in prezent adaposteste o galerie de arta
 • Gradinile spectaculoase
 • Terenul de tenis, construit in 1620

Ca o curiozitate, Palatul poate fi inchiriat pentru nunti sau evenimente speciale.

Castelul Hampton – Un castel bantuit

Legende, conform carora acest castel este bantuit, au existat intotdeauna dar cand in 2003 camerele de la CCTV au surprins silueta enigmatica a unei femei imbracate intr-un costum de epoca incercand sa inchida usa unui pasaj secret, toate zvonurile au luat o amploare deosebita.

Este considerat a fi unul dintre cele mai bantuite castele din lume, impresionant prin numarul si diversitatea stafiilor, printre ele numarandu-se un catel si un urs grizzly conform unor martori neidentificati.

Sa facem cunostinta cu faimoasele himere:

Catherine Howard, cea de-a 5-a sotie a lui Henric, executata pentru adulter in Turnul Londrei.  Ea este deseori vazuta in ceea ce acum se si numeste galeria bantuita, scotand niste sunete neomenesti. Galeria este locul in care ea a fost prinsa de garzile regale si tarata inapoi in camera ei dupa ce reusise sa evadeze. In 1999, doua femei din doua tururi diferite au lesinat in galerie la aproximativ o ora una fata de cealalta, ambele simtindu-se inspaimantate iar una dintre ele refuzand sa se mai intoarca in palat.

Jane Seymour, considerata adevarata lui iubire, este cea de-a 3 a sotie a lui Henric care bantuie Curtea Ceasului tinand in mana o lumanare aprinsa. Ea a murit dupa ce l-a nascut pe singurul lui fiu, Edward, in 1537. Ei au fost inmormantati in aceeasi cripta.

Sibell Penn sau doamna in gri a fost bona lui Edward si a murit de variola. A fost inmormantata in capela biserii Sfanta Maria care a ars in 1820. In timpul reconstructiei, ramasitele ei au fost mutate in alta parte, deranjand linistea de veci a lui Sibell. Ea aparea sub forma unei siluete inalte, imbracata intr-o roba gri si in acelasi timpu auzindu-se un fus in aripa de vest din spatele unui perete. Peretele a fost daramat si s-a descoperit fusul lui Sibell.

Nu toate fantomele au fost oameni: exista martori care sustin ca au vazut un catel intrand in apartamentul regal si printre stafii este mentionat chiar si un urs…grizzly.

Cum ajungem acolo

Noi am optat pentru o croaziera pe Tamisa care a durat mai bine de 2 ore pentru ca era o zi frumoasa de mai. Detalii legate de pret pentru croaziera gasiti Aici

Dar mai puteti ajunge cu autobuzul, trenul (40 de minute pana in Londra – zona centrala) sau metroul.

Voi ati avut vreo experienta inexplicabila la Hampton Palace?

Daca v-a placut articolul, nu uitati sa dati like si share.

Galerie foto aici:

One thought on “Castelul bantuit – Hampton Court

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s