Uncategorized

Dubrovnik – “Thesaurum Mundi”

Exploratorului ii sta bine explorand si visatorului visand. Ei bine, Dubrovnikul este un loc magic pentru orice explorator. Aerul medieval al micutei fortarete asezate pe malul marii, strazile intortocheate, bisericile, statuile, fantanile cu arhitectura impresionanta sunt capabile sa fascineze chiar si cel mai avid cautator de frumusete.

La inceputul anului 1992, orasul a fost atacat de sarbi si o mare parte din orasul care face parte din Patrimoniul Unesco inca din 1979 a fost distrus. Cu eforturi colosale, croatii au reusit sa refaca orasul si azi atrage milioane de turisti anual.

Am fost in Dubrovnik de 2 ori: o data in 2010 cand am facut o excursie de o zi in timpul concediului din Muntenegru si m-am intors in 2012 pentru ca orasul imi ramasese impregnat in minte si am simtit ca trebuie sa il traiesc asa cum se cuvine. Acest oras e o combinatie minunata intre istorie, arhitectura, legende si toate astea intr-un cadru tnatural de vis: pe malul marii Adriatice.

„Dacă vreţi să vedeţi Raiul pe Pământ, atunci veniţi la Dubrovnik! ” (G. B. Shaw)

Croatia a devenit in ultimii ani o destinatie de vacanta din ce in ce mai cautata mai ales dupa ce cateva vedete hollywoodiene au postat poze din vacanta petrecuta aici dar si pentru ca o parte din episoadele din Games oh Thrones au fost filmate in orasul vechi. Desi plajele sunt cu pietricele, culoarea si limpezimea apei, muntii care se vad in zare, terasele si restaurantele pline de viata fac din Dubrovnik un loc care merita vizitat.

Ce sa vizitezi

Zidurile cetatii au inceput sa fie construite undeva prin sec 10-11, au o inaltime de 4-6 metri si sunt considerate cele mai bine conservate ziduri medievale din lume. Au cam 2 km si aveti nevoie cam de 1.5 ore sa strabateti aceasta distanta. Privelistea este ametitoare si spectaculoasa si e interesant sa vezi viata orasului de sus.

Intrarea in cetate se face prin poarta Pile si pasesti pe strada Stradun, cea mai lunga si mai importanta strada a Dubrovnikului. Toate drumurile duc la Palatul Rectorului (Rector’s Palace), muzeu dedicat istoriei orasului. Cladire cu o arhitectura incantatoare, o combinatie intre gotic si renascentist care adaposteste colectii de arta si mobilier vechi de o valoare inestimabila. Alte obiective turistice ar fi: Catedrala, Manastirea Franciscana, Muzeul Maritim, Columna lui Orlando.

Preferata noastra a fost Cafe Buza, un bar deasupra marii de unde poti sa vezi cele mai frumoase apusuri.

Plaje

Asa cum am spus deja, majoritatea plajelor sunt cu pietris dar cele mai importante si vizitate sunt: Plaja Banje este cea mai apropiata de orasul vechi, Plaja Copacabana, aflata in Peninsula Babin Kuk este potrivita pentru familiile cu copii din cauza ca intrarea in apa este foarte lina si e o plaja foarte linistita,Plaja Sv Jakov mai putin cunoscuta de turisti si foarte apreciata de localnici si plajele din peninsula Lapad.

Cazare

Croatia este foarte ofertanta din acest punct de vedere. Poti linistit sa mergi fara sa rezervi ceva in avans si iti vei gasi extrem de repede cazare. Noi am stat in Lapad, un cartier cochet si plin de viata, foarte aproape de plaja intr-un apartament superb cu 2 camere si o terasa uriasa unde ne strangeam uneori seara sa povestim si sa ne tragem sufletul dupa plimbarile prin oras.

Pentru noi, Dubrovnik a fost un sir nesfarsit de momente amuzante pe care le voi povesti in postari viitoare.

Pe voi ce va leaga de Dubrovnik? M-as bucura sa aud povestile voastre de acolo, ce anume v-a placut si daca v-ati intoarce.

 

 

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s