Viata cu Vlad

Cum sa enervezi o gravida

“Sarcina e cea mai minunata perioada din viata unei femei”. Dupa ce anunți ca ești însărcinată, aceasta replica o vei auzi de cel putin o mie de ori…pe zi. In timp ce nu poți urca scările, atunci când verși pana la deshidratare,  atunci când scapi ceva pe jos și nu te poți apleca sa ridici, când acidul gastric atinge cote inimaginabile, când o iau hormonii razna și tu plângi din orice, va fi mereu cineva sa iți amintească asta.

Am făcut un sondaj și am întrebat aproximativ 30 de femei ce le-a deranjat cel mai tare în sarcina la comportamentul celorlalți. Cred ca putem deveni mai buni prin conștientizare și mai cred ca uneori, oamenii fac lucruri care ne irita fără sa își dea seama.

Ai mai jos o lista cu ASA NU atunci când ai prin preajma o graviduta:

 1. Glumele la adresa greutatii ei nu sunt amuzante. Nu e cool sa ii spui ca “prima data a aparut burtica si dupa 15 minute a aparut si ea“, “ti-e frica sa ramai singur cu ea ca daca i se face foame, poate te mananca“, “nu i se mai vad picioarele“, “decat sa o ocolesti, mai bine o sari“, “pai fa-ti pat in baie daca tot mergi atat de des acolo“”vai, dar inca nu ai nascut?”(de fiecare data cand o vezi), “urmeaza perioada Milka“. etc. Poreclele, oricat de dragute vi s-ar parea, nu sunt primite pașnic mai ales dacă fac parte din categoria “bubulina“, “cine e grăsuța mea“, “balenuta simpatica“.
 2. Intrebarile idioate, chiar daca si alea par amuzante, se pun in gând, niciodată cu voce tare. Daca știi ca are un singur bebe, nu o întrebi dacă e sigura ca nu sunt gemeni! E sigura, dar tu ești sigur ca vrei sa pui întrebarea asta?
 3. Fara COMPARAȚII. Pe bune ca nimeni nu are chef sa audă cum erai tu când erai gravida. Cat de greata iți era, cât de greu iți era, cum a fost când ai simțit tu prima data copilul, cum plângeai tu zilnic și nu era nimeni sa te înțeleagă și doamne-ferește sa sugerezi ca erai mai slaba ca ea în aceeași perioada. Nu o interesează! Este o perioada în care femeia simte nevoia și chiar merita, sa fie ea cea mai cea: singura gravida din lume și mama-eroina și merita sa aibă oameni care sa o asculte, sa o înțeleagă. Știi, perioada aia în care trebuie sa fie despre ea și nu despre tine! Daca mai ai și tendința sa povestești aceleași chestii de 100 de ori în cele 9 luni de sarcina ale ei, nu te mira dacă își va da ochii peste cap și va schimba subiectul brutal în mijlocul amintirilor tale dragi. Cine vrea sa audă cum ai fost tu și cum ai trecut tu prin asta, va pune întrebări.
 4. POFTELE. Sunt o chestiune intima și în niciun caz nu trebuie bagatelizate și luate la mișto. Daca femeii ii e pofta de pământ cu roșii, las-o sa mănânce pământ cu roșii.
 5. Nu intrați în conflict cu ea. Amintiți-va ca e poate cea mai sensibila perioada din viata ei. Nu e momentul sa o contraziceți, sa ridicați tonul sau sa ii reproșați câte în luna și în stele. SI asa se nasc crimele pasionale. In mintea  ei îmbuibată și dominata de hormoni și gânduri de tot felul, orice mica inflexiune a vocii poate căpăta accente dramatice. Iar furtuna o data stârnita, e greu de oprit.
 6. Nu o îndopați și nu o îndemnați sa mănânce cât pentru doi! O femeie gravida trebuie sa mănânce cu 20% mai mult decât manca înainte. Asta dacă poate! Nu insistați! De asemenea, dacă nu vrea sa mănânce ceva pentru ca diverse motive (gen lipsa imunitate toxoplasmoza), nu e cazul sa ii discutați decizia. Nu o interesează ca voi ați mâncat de toate, nici măcar medicu nu poate sa iți spună dacă o mâncare e infestata sau nu ca nu se vede cu ochiul liber. Nu insistați ca pe bune, dacă nu aveți ceva microscop în loc de ochi, chiar nu aveți dreptate! Știe ea de ce nu mănâncă! Nu trebuie nici sa se apere și nici sa se scuze. Si faptu ca tu nu știi ce e aia, nu înseamnă ca nu exista.
 7. Părerile despre ce e mai bine sa aibă “fetita sau băiețel” a se păstra pentru discuțiile din propria familie și niciodată în fata ei. Mi-am dat seama și în sarcina dar și după ce am discutat cu multe mămici ca asta e cel mai enervant și cel mai frustrant. Orice femeie sănătoasa la cap se bucura ca va avea un bebeluș. Tot ce își dorește e sa fie pruncu sănătos. Comentariile de genu “ce bine ca e băiat“, “va doresc sa aveti băiat“, “o, fetita! lasă ca data viitoare faceți un băiat” sau preferata mea (auzita): “va e frica sa mai aveți un copil ca poate iasă tot fetita?” sunt extrem de deranjante și trădează o minte obtuza și niște maniere lipsa.
 8. Sfaturile nesolicitate. Cred ca la acest capitol am excelat și eu. Si încă mai dau cu stângu în dreptu deși ma controlez mult mai bine decât în tinerețea-mi zbuciumata. Doar pentru ca ai un copil, nu înseamnă ca ai devenit dintr-o data expert. Deschideți televizorul și uitați-va la știri ca sa va dați seama la ce ma refer. Daca nu ești întrebat, nu răspunde!
 9. Poveștile despre naștere ale unor femei cu care nu ai o relație apropiata. Care de cele mai multe ori sunt horror și mult exagerate. Îmi amintesc și acum cu groaza cum o cosmeticiana, văzând starea in care ma aflu și mai ales când a auzit ca e primu copil, a simțit ca e momentul sa tina un discurs despre propria naștere. Cu lux de amanunte. Știi senzația aia când te prinde o ploaie rece și nu ai unde sa te adăpostești? Simți fiecare picătura care cade și iți lovește corpul încordat și ud. Apa iți intra în ochi și în gura și nu se mai oprește, te torturează iar tu ești blocat pe scaunul acela și tot ce poți sa spui e: wow!, hmm!, vai!
 10. Atingerile – care-i faza? Lumea te vede si dintr-o data simte o nevoie acuta sa pună mana? Si se așteaptă sa și zâmbești? Oamenilor, gravida nu e aducătoare de noroc dacă o atingi. Dimpotrivă! 🙂
 11. Orice ai face și oricât de prieten te-ai crede cu ea, NU TE AUTOINVITA nici acasă, nici la spital atunci când naște. Respecta-i intimitatea și limitele. Acum nu este momentul sa o bombardezi cu prezenta ta de niciun fel. Sarcina durează 9 luni, ai avut timp sa o copleșești. Daca nu iți spune ca vrea sa te vadă (daca iți spune, probabil ești în top 3 prieteni), nu te du și nu o întreba dacă poți sa vii. E naspa si pentru ea sa iți spună ca nu vrea. Si serios, oricum ar naște o femeie, are nevoie de timp sa își revină. Dupa naștere te dor toate, ești preocupata de bebeluș, ai niște trăiri și niște senzații pe care nu le-ai mai avut niciodată și ultimul lucru la care ai chef sa te gândești e cum o sa faci tu conversație despre cum ai născut și cât de fain e bebe. Ca sa nu mai vorbim ca sistemu imunitar a lui bebe este asa cum este. O sa scriu o postare separata cu ASA DA cu cele mai elegante feluri in care poti sustine o femeie care tocmai a adus pe lume o noua viata.

Sunt sigura ca fiecare dintre noi a încălcat măcar una din aceste reguli. Eu am încălcat câteva. Atunci când le-am întrebat pe prietenele mele ce le-a deranjat în sarcina la ceilalți, una dintre ele mi-a spus fără sa clipească: sfaturile nesolicitate iar prima persoana la care m-am gândit am fost eu 🙂 Ea zice ca nu… La unele dintre regulile de mai sus nici nu m-am gândit pentru ca pe mine pur și simplu nu m-au deranjat. De exemplu mângâiatul pe burtica. Nu îmi amintesc nici măcar o singura situație în care sa ma fi simțit iritata de asta.

Cate dintre regulile de mai sus ați încălcat? Acum ca am făcut acest exercițiu de conștientizare, sunt sigura ca data viitoare vom fi cu toții mai înțelepți.

Haideți sa ne influențăm pozitiv. Încep eu și voi dați share mai departe 🙂

 

2 thoughts on “Cum sa enervezi o gravida

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s