Vacanta in doi · Viata cu Vlad

Cum sa minimizezi riscurile când călătorești cu un bebeluș

Aștept de mult sa scriu acest post..Cam de când am rămas însărcinată 🙂 Pentru ca nu poate fi nimic mai interesant în viata decât sa ii dezvălui lumea unui copil. Iar eu visam sa ii arat frumosul de mic, sa îl cresc sociabil, adaptabil si curajos. Sigur ca de fiecare data când am îndrăznit sa ne punem în cuvinte visurile, cineva s-a găsit sa ne spună: “o sa vezi tu când o sa ai copil! E greu, tu nu știi”.

Vladut și-a sărbătorit cele 4 lunite ale sale pe plaja în Antalya. Iar noi am început sa scriem capitolul pe care ni l-am dorit mult: acela de părinți călători.

Sigur ca orice faci în viata, presupune niște riscuri. Orice pas, orice decizie, orice gând. Cel mai mare risc după părerea mea este sa nu te miști de pe loc…de frica.

Deci întrebarea e: vrei sa trăiești cu frica sau cu bucurie? Pesimiștii se vor grăbi sa arunce cu piatra și vor spune ca riscurile sunt reale iar noi niște nebuni. Optimiștii vor sari în apărarea noastră și vor da exemple de vizionari care au revoluționat lumea si au schimbat mentalități. Iar noi le vom vorbi despre minimizarea riscurilor, ca asa am învățat noi la corporație, sa fim proactivi 😉

Cum sa minimizezi riscurile când călătorești cu un bebeluș

 1. Nu pleci la drum dacă e bolnav copilul. Mai ales când e asa mic. Asigurarea medicala este obligatorie.
 2. Te asiguri ca țara în care mergi, este o țara civilizata unde exista spitale decente și medici buni. Poți chiar sa mergi și mai departe și sa alegi un resort care are un cabinet medical – asa cum am făcut noi.
 3. Ceri pediatrului o lista cu medicamente obligatorii pentru călătorie. La sfârșitul articolului, las lista cu medicamentele noastre. Sigur ca dacă e ceva grav,fuga cu el la medic. Eu sunt total împotriva automedicației. Nu iau nici eu nimic fără sa ma consult cu medicul, iar când e vorba de copil, chiar cu mai multi medici. Suntem pe primul loc în Europa și la acest capitol. Parca toți avem asa un simt nativ în a ne trata. Si pe cuvânt ca uneori am impresia ca unele mămici o data cu nașterea au devenit peste noapte și medici pediatri. Cu atâta dexteritate învârt antibioticele alea, ceva de speriat.
 4. Daca te decizi sa mergi cu avionul, este bine sa știi ca e foarte important ca la decolare și la aterizare, copilul sa mănânce pentru a evita durerile de urechi cauzate de presiune. Majoritatea firmelor aeriene permit accesul cu mâncărică și apă pentru copil. De asemenea, căruciorul este considerat bagaj de cala dar este gratuit. Il poți lua cu tine pana la îmbarcare. Fara probleme. Vladut al nostru este alăptat exclusiv, deci pentru noi a fost super simplu. Si a dormit aproape tot zborul. Copilașii sunt mult mai adaptabili decât credem noi, trebuie doar sa le oferim șansa sa ne demonstreze. Daca ți-e frica de avion, mamico, poate ca ar fi mai safe sa mergi cu mașina. Pentru ca bebelușul iți preia starea. Asta e singurul risc. Medicii spun ca e safe sa zboare de la 2 săptămâni dar nu se recomanda atât de devreme din cauza germenilor pe care ar putea sa ii ia, sistemul lor imunitar fiind slăbuț. Si nu pentru ca ar putea sa surzească sau alte aberații și temeri neîntemeiate debitate de nemuritoarele babe.
 5. Protejați copilul de soare! Noua Doctorița de copii ne-a spus ca pana la 6 luni nu trebuie sa il dam cu crema cu factor de protecție. Deci și mai mare grija. Am cumpărat de la Decathlon hăinuțe și o bascuta cu factor de protecție 50, l-am ținut numai la umbra sub umbrela și a fost foarte bine. Mai ales ca puiul nostru e asa de alb!
 6. Nu a făcut baie în mare. Asta a fost un risc pe care l-am identificat după ce am discutat cu mai multi părinti de bebeluși care au răcit. L-am băgat cu piciorușele și l-am lăsat sa simtă valurile marii de care era fascinat dar nu am avut curaj sa facem o baie adevărată alături de el cum ne-am propus inițial. Deși marea în octombrie era calda și calma mai ales dimineața, iar cele 30 de grade din aer creau ambianta perfecta, am ales sa amânăm momentul pana la anul.
 7. Nu a făcut baie în piscina datorita faptului ca ele fiind folosite de foarte multi oameni, substanțele cu care sunt dezinfectate sunt foarte puternice și afectează pielea copilului. Iar dacă nu sunt foarte puternice, apa este, de cele mai multe ori, contaminata. Dar i-am promis lui Vladut ca atunci când vom reveni in Cluj, il ducem la Babyswim ca sa ne revanșăm. Nu părea afectat oricum 🙂 Am citit acest articol  scris de o doamna care prima data a devenit pediatru și apoi mămica. Nu peste noapte 😉

Dar totuși, cum a fost cu bebe in concediu?

A fost minunat și emoționant. Diferit de concediile de pana acum când ne trezeam la ce ora vroiam și stăteam pe terase pana târziu în noapte. Zile mai lungi, nopți și mai lungi, bere mai putina dar fericire cât cuprinde.

Când a văzut marea pentru prima data, Vladut a început sa rada și sa dea din mânuțe și din piciorușe. Cata bucurie într-un copil atât de mic! A meritat sa zbor pana acolo doar ca sa îl vad atât de fericit, chiar și pentru un minut!

La primul răsărit de soare din viata lui, mi l-am imaginat adolescent, de mana cu o gagica tatuata și rebela, undeva în Vama, ascultând muzica buna. Si mi-am dorit sa își amintească momentul acela perfect în care noi 2, buimaci de somn ne îngrămădeam în bratele tăticului lui și așteptam sa iasă soarele din mare. Si gagica aia misto, cu berea in mana si paru sărat fluturând în vânt sa il iubească pentru tot ce va fi devenit el pana la vârsta aia: un bărbat frumos, complex, interesant, misterios și bun.

Nu își va aminti primul lui răsărit la mare, dar știu ca energia acelui moment perfect îl va însoți și toată iubirea cu care e crescut, ii va da aripi. Copiii păstrează prea puține amintiri din copilărie dar felul în care își trăiesc primii ani din viata, le vor modela caracterul și le vor determina alegerile. Ei simt și știu tot ce se întâmplă în jurul lor si într-un fel sau altul rămân impregnate în sufletul lor toate trăirile pe care le-au experimentat.

Cu toate ca exista anumite riscuri atunci când călătorești cu un copilaș asa de micuț, odată riscurile identificate și luate măsuri pentru a le neutraliza, desfaceți-va aripile si învățați-va puii sa zboare! Lumea e atât de frumos colorata iar ei merita sa ia tot ce e mai bun din ea!

Haideti sa ne influentam pozitiv, incep eu si voi dati #share mai departe!

PS: Asa cum am promis, lista de medicamente:

 • FEBRA
  -Paracetamol – sirop si supozitor (Panadol Baby si supozitoare Paracetamol 125 mg)
  -Nurofen 100 mg/5 ml – sirop si Nurofen 60 mg supozitoare
  -Alvotor picatur
 • DIAREE
  -Eridiarom
  -Hidrasec
  -Săruri de rehidratare – (Sunlyte)
  -Probiotic – Refflor pliculete
 • INFECTII RESPIRATORII
  -Biosept sirop
 • ALERGII
  -Xyzal picaturi
 • INTEPATURI DE INSECTE
  -Fenistil gel

 

2 thoughts on “Cum sa minimizezi riscurile când călătorești cu un bebeluș

 1. Îmi place că sunteti curajoși și deschiși la minte. Soțul meu nu a reușit să mă convingă nici anul acesta să ieșim din țară in concediu, deși băiețelul nostru are 4 ani.

  Like

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s