Viata cu Vlad

Vrem o țara baby-friendly

De când am devenit părinți, descoperim încetul cu încetul o lume total noua și observam detalii pe care nu le-am fi observat acum un an. Una dintre cele mai mari provocări cu care ne confruntam atât noi cât si alții, este lipsa locurilor baby-friendly din Cluj dar îndrăznesc sa extind aceasta problema la nivel național.

De fiecare data când vrem sa ieșim în oraș cu bebe (nu avem nici bona și nici bunici aproape) trecem mental restaurantele cunoscute printr-o serie de criterii pentru a ne decide unde sa mergem. Si pentru ca nu sunt multe locuri prietenoase cu copiii, cele care exista totuși, de obicei sunt pline și trebuie rezervare cu mult timp înainte.

Pare ca nimeni nu ne vede deși reprezentam o categorie numeroasa. Pare ca proprietarii de restaurante nu simt ca noii părinți, generația care își dorește sa aibă o viata sociala și după apariția bebelușului, reprezinta un public-ținta pe care sa îl atragă și pe care sa îl mulțumească. Sau poate, din inerție, nu s-au gândit ca e nevoie sa se adapteze și sa îndrăznească sa cucerească noi teritorii.

Într-un limbaj corporatist pur, as îndrăzni sa spun ca suntem un high yield market segment deocamdata ignorat, cel putin in Romania, iar cei care vor fi smart-enough sa investească acum, vor câștiga o cota de piață stabila și loiala.

Ce înseamnă baby-friendly?

Criteriile pe care orice cuplu cu copil le urmărește atunci când își dorește o ieșire în oraș sunt:

  1. O baie prietenoasa și curata în care sa poți schimba copilul. Ar fi ideal sa existe o măsuță de schimbat (au apărut pe piață măsuțe pliante care ocupa extrem de putin spațiu), poate câteva scutece și șervetele umede pentru situațiile în care le-ai uitat în mașină și afara ploua, o toaletă adaptată pentru copii sau un reductor. Masutele pot fi amplasate atât în toaleta femeilor cât si a bărbaților (da, tăticii ăștia moderni si implicați schimba și ei scutece).
  2. Scaune de masa pentru copii – ideal mai mult de unul.
  3. Meniu baby-friendly. Mini-șnițele, mini-porții de cartofi prăjiți nu reprezinta meniu pentru copii. Cautam restaurante cu variante sănătoase (fără zahar, prăjeli, sare pe cât posibil) și eventual posibilitatea de a prepara ceva simplu și rapid pentru cei cu alergii (măcar pentru alergiile mai des întâlnite cum sunt cele la lactate, gluten, ou). Daca obișnuiți sa dăruiți copiilor ciocolata sau ceva dulce din partea casei, ar fi politicos sa verificați prima data cu părinții înainte de a le aduce la masa. Un meniu sănătos cu nume fantastice sau pahare de plastic cu pai vor face diferența.
  4. Loc de joacă pentru copii. Dacă structura nu permite acest lucru, să aibă jucării, jocuri, cărți sau alte “ustensile” (creioane colorate, stickere etc) care să li se pună copiilor la dispoziție. Unii dintre noi (multi) limitează la maxim accesul copiilor la ecrane și nu vrem sa folosim tableta pentru a-i tine ocupați. Vara la terasa, o groapa cu nisip și un tobogan fac adevărate minuni.
  5. Personal baby-friendly: unui ospătar care ii zâmbește copilului tău, i-ai dărui luna de pe cer. Apreciem când personalul este amabil, cand observam ca realizează ca un copilaș nu are răbdare sa aștepte mâncarea și încearcă măcar sa o aducă mai repede pentru el sau oferă niște ronțăieli sănătoase.
  6. Spațiu mai larg care sa permită amplasarea cărucioarelor lângă masa (anumite mese, nu toate evident)

Atunci când mergem la hotel, urmărim sa aibă un pat suplimentar și un reductor disponibil la cerere, loc de joacă interior și exterior pentru copii.

In străinătate, genul asta de criterii sunt bifate deja de marea majoritate a localurilor. Sigur ca în tarile civilizate, părinții își includ copiii încă de mici in toate activitățile lor mai mult decât romanii. Dar si mentalitatea noastră se schimba, iar romanii au început sa călătorească mai mult cu copiii, ies frecvent la restaurante împreuna cu cei mici si nu se mai sfiesc sa accepte ca serviciile de calitate costa.

Lista este deschisa și mi-ar plăcea sa aud și alte idei. Ce v-ați dori din partea unui restaurant sau hotel atunci când îl vizitați împreuna cu copiii voștri?

Da si tu un share dacă simți ca a venit momentul ca dorințele noastre ca părinti sa fie materializate!

Photo credit: Pixabay

3 thoughts on “Vrem o țara baby-friendly

  1. Si eu încep să mă lovesc de lipsa restaurantelor si toaletele acestora – dotate cu tot ce trebuie pentru bebe si asta in Bucuresti 🙂 Momentan avem 6 lunite dar vrem sa il luam cu noi la restaurante pe bebe mai ales ca vine vremea frumoasa si cel mai bine pentru copil este sa iasa cu părinții lui si nu sa ramana acasa 🙂 De meniuri nu stiu inca ca sa zic pentru ca suntem la începutul diversificarii dar nu cred ca restaurantele bifeaza meniuri ok pt bebelusi 😦 Foarte bun articolul! 😉

    Like

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s