Uncategorized

Nu iți mai tine copilul în brate în mașină, mami!

In sfârșit a venit vara și principalul subiect de discuție este unde mergi în vacanta. Cu toții visam cu ochii deschiși la mare sau la munte, la valurile puternice care se sparg de mal, la hamacele din mijlocul unei păduri răcoroase si la sunetul pârâiașelor care aleargă zglobii părând ca și ele se grăbesc sa întâlnească marea.

Vine weekendul, ne urcam în mașină si evadam din orașele supraincalzite.

Voi atunci când va urcați în mașină, va asigurați și copilul, sau va puneți doar vouă centura?

Este un subiect extrem de delicat în Romania. Printesa Urbana, Si Blondele gândesc și Noi doi si bebe au scris mai multe articole foarte bine documentate despre asta.

Vad zilnic oameni in trafic care nu isi asigura deloc copilul desi conduc masini extrem de scumpe (unii), vad mamici care sunt sigura ca si-ar da viata fara sa clipeasca pentru copilul lor dar totusi ii tin in brate in masina. Oare nu stiu cat e de periculos? Sa fim cu totii atat de norocosi incat sa fim siguri ca noua nu ni se poate intampla sa fim loviti de un tampit care se grabeste acasa?

Statisticile spun ca nu! NU suntem asa norocoși! Dimpotrivă! Romania ocupa un loc codaș la numărul accidentelor rutiere cu victime. In 2017, au avut loc 8624 de accidente grave și au murit 1951 de oameni In cazul unui impact, chiar si la viteza mica, primul afectat este copilul dacă nu îl transportam corespunzător! Pentru ca el este cel mai sensibil, organismul lui este in formare si oasele lui cele mai moi.

Stiti care sunt norocosii Europei? Par sa fie suedezii. 

Uitându-ne la niște statistici, am citit aici ca in Suedia, intre 1992 și 1997, au murit doar 9 copii în accidente rutiere deosebit de grave.  Daca ne uitam mai aproape la ce fac ei și noi nu, răspunsul vine intuitiv. Au scaune de copii testate în caz de impact pe care le și folosesc. Da, adică ei își pun copiii cu spatele la sensul de mers și ii țin asa pana pe la 5-6 ani.

De ce?

Conform testelor, copilul aflat cu spatele la sensul de mers este de 5 ori mai în siguranță decât cel pus cu fata la drum. Explicația este cât de poate de logica și simpla: capul copilului este mai mare decât restul corpului, oasele lui sunt moi iar în cazul unui impact, chiar și asigurat cu centura, din cauza forței, copilul este împins în fata și centura ii poate provoca leziuni. Acest filmuleț va poate ajuta sa înțelegeți mai bine:

Din experiența proprie, cu centura și stand pe loc în coloana, a intrat un șofer neatent în mașina din spate și eu am dat cu capu de bord. Si nici măcar nu am fost prima mașina lovita. Ce se întâmpla oare dacă aveam atunci un copil în brate pentru ca simțeam ca suntem în siguranță stand pe loc? Va zic eu: zbura prin parbriz. Si stăteam pe loc si nu eram prima masina.

Si totuși, ce ne împiedică sa facem ceea ce trebuie?

Ma întreb, ce ii determina pe cei conștienți de pericole sa facă ceea ce trebuie? Scuzele gen nu stii cum plange copilul meu! las ca nu ni se poate întâmpla tocmai noua?! fac orice numai sa tacă si sa nu fiu eu nevoita sa il distrag sunt doar scuze! Băiețelul meu are un an si știu cat de tare poate sa urle un copil la vârsta asta. Știu cat de nerezonabil poate fi un bebeluș. Si da, au fost situații in care l-am luat în brate din scoica. Am greșit! Si mulțumesc in fiecare zi pentru sănătate si viata! Dar de când avem scaun de mașina rear-facing, am instaurat o regula pe care nu am încălcat-o niciodată: nu il iau in brate in timp ce merge mașina. Daca plânge și nu reușesc nicicum sa ii distrag atenția, oprim si așteptăm sa se liniștească. Copiii isi formează niște obișnuințe. In timp, el va asocia mersul motorului cu statul în scaun și timpul petrecut fără țipete se va mari!

Cine credeți ca are suficienta autoritate sa tragă un semnal de alarma? Si care e cauza?

Credeam ca e lipsa de informare. Si în multe cazuri chiar e! In unele cazuri, e vorba si de bani pentru ca într-adevăr, sunt scumpe. La prima întrebare, aștept un răspuns de la voi!

AM o veste buna!

Comunitatea locală RO100 Cluj Bună Ziua inițiază Campania de conștientizare a importanței utilizării scaunelor auto pentru copii. În cadrul campaniei Siguranța copiilor în mașină. Copilul tău nu este invincibil , au un concurs în care pun la bătaie 6 scaune auto.

Voi atunci când călătoriți cu mașina cu copilul, mizați pe noroc sau va luați toate măsurile de siguranța?

Haideți sa ne influențăm pozitiv, încep eu și voi dați #share mai departe!

 

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s