Vacanta in doi

Bangkok – elefanți, șerpi, șopârle uriașe si piețe plutitoare

Soarele răsare devreme în Bangkok și ultima noastră zi aici ne-a surprins cu elefanți, piețe flotante, șopârle uriașe libere pe strada și cea mai faina gradina zoologica în care am fost vreodată.

Ne-am dat întâlnire cu Neng la ora 7 dimineața. Urma sa iesim din oras si nu aveam timp de pierdut.

Am ieșit pe strada și în zare se vedeau primele semne ale dimineții într-un oraș care nu doarme. Călugării budiști, cu costumele lor colorate si capetele rase, se duceau înspre temple sa se roage. Deși foarte devreme, era un trafic intens. Neng a fost punctual și a venit după noi într-o mașină neagra foarte luxoasa cu șofer (as vrea sa zic ce brand era dar de-abia fac diferența intre Dacie si Mercedes. Cred totuși ca era Mercedes). Zâmbăreț cum îl știam si extrem de amabil, pentru noi va rămâne misterul vacantei. Ne-am întrebat în fiecare zi dacă Neng este femeie sau bărbat. Pur și simplu nu ne dădeam seama. Se spune ca cele mai atrăgătoare femei in Bangkok sunt bărbați. Dar el era fie un barbat usor efeminat, fie o femeie ușor masculinizata. La un moment dat, ne-a venit ideea sa il urmărim la baie sa vedem în care din ele intra. Dar era prea ciudat sa facem asta.

In engleza lui de balta cu care deja ne obișnuisem, încerca sa ne explice și sa ne răspundă la întrebările pe care le aveam referitoare la religie, cultura și situația politica a tarii lui. Știam deja de pe google (sic!) ca ei își iubesc foarte mult regele și orice remarca nepoliticoasa la adresa lui ar fi extrem de imprudenta. Chestie confirmata și de atitudinea lui. Vorbea despre el cu atâta dragoste și recunoștință ca devenea ușor siropos discursul lui astfel încât am încercat sa evitam subiectul.

Prima oprire a fost la un atelier de pictura pe ceramica. Toate excursiile in afara Bangkokului au aceste pauze “obligatorii”. Erau foarte draguțe produsele lor, ușor scumpe si știam de pe forumuri ca au comision ghizii pentru fiecare turist adus in magazinul lor. Nu am cumpărat nimic dar am rămas totuși cu o amintire. Sergiu a găsit o pisica simpatica și jucăușă care l-a muscat de deget. Imaginați-va! Si o sa pun aici replica aia de nevasta: “ti-am spus eu sa fii atent!” L-am informat ca nu e ok sa ne jucam cu animalele. Ma refeream mai mult la câini, mai ales aia de pe strada, dar și matele sunt purtătoare de boli. Si pericolul in tarile asiatice este ca europenii nu sunt obișnuiți cu bacteriile lor. Din cauza asta avem asa multe reacții neplăcute. Nu mi-a venit sa cred!A fost o situație de infarct pentru mine. Ne si vedeam la spital făcând vaccin. Din fericire, nu s-a întâmplat nimic rău după aceea deși am stat cu sufletul la gura câteva zile după.

DSC_4886DSC_4887DSC_4888

DSC_4870
Casa tradițională thailandeza

Ne-am urcat în mașină și ne-am îndreptat înspre Elephant Village unde ne-am “dat” cu elefantul. Am făcut un tur într-o gradina cu plante exotice, am trecut printr-o băltoacă special amenajata pentru a da un plus de savoare acestei experiențe și la sfârșit aveau pregătite pentru noi câteva poze gata înrămate din timpul turului. Nici măcar nu ne-am dat seama ca am fost fotografiați! Nu erai obligat sa le cumperi dar evident ca nu am putut sa ne abținem. Este o amintire pe care am păstrat-o cu drag. M-a impresionat cât de repede s-au mișcat și cum știu ei sa exploateze și sa valorifice tot ce au. Nici măcar nu te întreabă dacă dorești poze. Probabil ca marea majoritate ar spune nu. Ei iți fac câteva și își asuma pierderile. Dar pun pariu ca 90% dintre vizitatori le cumpără pentru ca, deși sunt la supra-preț, pentru europeni sunt ieftine.

Totul a fost diferit de cum mi-am imaginat. Ca sa te poți urca pe elefant, trebuia sa te urci într-un soi de turn iar pe animal era așezat ceva ce semăna cu o băncuța.

CSC_4910
Poza neclara pentru ca Neng a umblat la setari 🙂

Următoarea oprire a fost la Damnoen Saduak Floating Market. O piata flotanta, amenajata pe un râu plin ochi de bărci din care puteai sa cumperi orice. De la șerpi, haine, mâncare, fildeș, jucării, magneți. Orice! Am urcat în barca alături de Neng și am pornit la…shopping. Atunci când erai interesat sa cumperi ceva, te apropiai cu barca de barca vânzătorului. Totul era pe repede înainte, chiar și negociatul prețului. Aici am mâncat cel mai delicios desert gustat vreodată. Nu mai știu cum se numește dar era un orez dulce și foarte colorat cu bucatele de mango lângă.

DSC_4914
Damnoen Saduak Floating Market
DSC_5037
Sticky rise cred ca se numeste acest desert delicios
DSC_5036
Jungla
DSC_4993
Trafic intens
DSC_5007
Hello from the other side

DSC_5077

Dupa turul de canal, ne-am urcat în mașină si ne-am întors în Bangkok. La orele prânzului eram deja înapoi in camera de hotel. nu prea aveam planuri asa ca am luat un pliant cu atracții turistice si amândurora ne-au căzut ochii pe Dusit Zoo.

Grădina Zoologică (Dusit Zoo) din Bangkok, cea mai veche grădină zoologică din Thailanda, a fost construită de regele Chulalongkorn ca grădină proprie, adiacentă palatului regal, iar din anul 1938 a devenit grădină zoologică publică. Grădina are o suprafață totală de peste 18 hectare si adăpostește peste 1 600 de specii de animale, mamifere, reptile şi păsări, unele în stare de libertate.

Grădina are și un spital pentru animale, un muzeu și un lac imens pe care te poți plimba cu barca și hrăni peștii. Au de asemenea un Food Court imens în aer liber în care poți găsi, pe lângă preparatele asiatice și nelipsitele lanțuri de junk-food.

DSC_5182DSC_5189DSC_5200DSC_5213

DSC_5219
Trecea strada. Libera ca orice șopârlă din lumea asta

DSC_5224DSC_5230DSC_5232

Dupa ce ne-am plimbat câteva ore, ne-am reîntors pe Khao San Road pentru un ultim masaj si o ultima bere în Thailanda. Cu speranța în suflet ca ne vom întoarce și cu entuziasm pentru următoarea destinație care ne aștepta.

Acest articol este o continuare. Daca doriti sa cititi ce am facut in primele zile, puteti citi aici si aici.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s