Uncategorized

Există viață după copil?

Ieri, o colegă gravida a sărbătorit faptul ca e ultima zi ei în birou. Era emoționată. Eram și eu emoționată pentru ca ma vedeam pe mine acum 2 ani. Cu burta la gură, stresată că va veni momentul în care voi renunța la tot ceea ce sunt eu și voi deveni ce? Nu mă vedeam mamă, deși era evident ca eram deja. Nu mă vedeam stand acasă cu un copil și îmi era frică de izolarea sociala despre care citeam atât de mult.

Pentru că, dacă știu cei din jur sa facă orice, Știu sa te programeze negativ. “Vai, cât de greu iți va fi”, “Ești naiva dacă ai impresia ca vei mai ieși vreodată din casa”, “Nu o sa mai ai niciun prieten”, “Nu aveți cum sa va descurcați singuri cu un bebeluș, este imposibil”, “Ce-o sa te faci tu singură cu un copil toată ziua”, “Tu chiar crezi ca nu o sa îl pui la desene pe tabletă de la 6 luni numa sa tacă?”, “Vai, fără suzetă? Nu știi ce vorbești”, “vrei sa îl alăptezi exclusiv? Ai înnebunit? Nu o sa reușești pentru ca tu nu știi ce înseamnă”, “Naștere naturală? ha ha! SA TE vad!”Chiar crezi ca nu o sa ii dai mezeluri pana la 2 ani?”, “Aveți impresia ca o sa dormiți în continuare în același pat toți 3?”, “Roxana draga, ce te faci tu un an fără sa mergi în concediu?”, “Blog? După ce naști, crezi ca o sa ai timp sa scrii pe blog?” 

Au trecut 2 ani de când oamenii, intrigați și șocați de faptul ca aveam planuri mari în concediul de maternitate, sa grăbeau sa îmi zdrobească visele! Putini au fost cei care m-au incurajat sa cred în mine! Multi dintre cei care se chinuiau sa ma tragă în jos, nu mai sunt prin preajma. Oamenii nu erau rai, am înțeles asta. Dar aveau niște limite pe care eu nu vroiam sa le accept în viata mea. Îmi plac oamenii care se străduiesc, cei care măcar încearcă. Nici măcar nu îmi doream sa fiu un influencer cu milioane de followeri, am creat doar un spațiu de joaca. Unele mămici învață sa facă dulciuri, altele descoperă fotografia, altele desenul, altele programarea. E o perioadă în care poți sa faci ce vrei, fără sa pui prea multa presiune pe tine. Nu e ca și cum bunăstarea familiei ar depinde de succesul tău.

Ieri, îmi venea sa o iau în brate pe colega gravida cu lacrimi în ochi și să ii spun:

Da, proaspetele mămici sunt singure și de multe ori,date la o parte. Te simți urată și grasă! Chiar asa e! Chiar ești! Dar iți revii, asa ca nu dramatiza și încearcă sa te bucuri de ce ai. Sunt oameni care luptă pentru viată iar cele câteva kilograme ale tale, cearcănele și alte complexe chiar nu sunt un capăt de țară! Plângi când simți nevoia pentru că hormonii sunt devastatori la început, dar aduna-te! Nu te-ai transformat într-un monstru. Ti se pare! Dă-ți timp!
Nu mai ai timp sa te ocupi de tine, nu ai subiecte “cool” de dezbătut, prietenii fără copii se simt repede plictisiți de angoasele tale legate de noul statut și de-a dreptul îngroziți de femeile care nu știu sa discute despre altceva decât despre copil. Își dau ochii peste cap dacă depășești 5 minute de discuții despre pediatrii, caca și pișu. Dar ei vorbesc la nesfârșit despre colegii și șefii lor nesuferiți. Atunci, oprește-te! Fă un pas în spate! Adaptează-te! Aduna-te și nu încerca sa monopolizezi discuția dacă “publicul” nu este interesat. Sau este, dar doresc sa le vina și lor rândul sa își descarce sufletul.

Si acum ca ai aflat de ce ramai fără prieteni, te oprești un minut sa reflectezi?

Ti-e frica de izolarea sociala? Atunci nu te izola. Învață să asculți! Da, nu mai ești aceeași de când ai născut, dar oare oamenii din jur nu mai au nimic interesant sa iți spună? Ieși cu prietenii tai din când în când și pentru 3 ore pe săptămână, uită de tine! Uită cine ești! Revino la starea de dinainte de sarcina. Ieși cu ei și ascultă-le problemele! Nu ii desconsidera pentru ca sunt workaholici (si tu ai fost), ca sunt single (și tu ai fost), ca nu au copii, ca analizează dacă la vara merg la Electric sau la Untold când pe tine încă te dor sânii de la atâta alăptat sau nu ai mai dormit o noapte întreagă de luni de zile! Lumea nu se oprește în loc pentru durerile tale și faptul ca ești o bosumflată pentru ca nu ți se recunosc meritele deosebite de a fi adus pe lume o ființă, nu te ajută deloc!

Nu ai cu cine sa lași copilul ca sa socializezi? Asta e din cauza ca ai făcut bărbatu de lângă tine sa creadă ca este incapabil sa aibă grijă de pui. Si unii devin comozi și e fain sa ii desconsideri asa, că ei nici măcar nu mai trebuie sa își creeze alte scuze! Ia încearcă sa ii mai delegi și lui niște responsabilități! Fă-l să se simtă sprijinul tău de nădejde în orice situație, nu cel care te încurcă prin casă. Incurajează si la nevoie, forțează relația dintre tată și copil. Unii par sa aibă nevoie de un imbold dar sunt convinsa ca pana la urma, vor reuși!

Crezi ca nu o sa te mai distrezi niciodată și viata ta s-a terminat pentru ca ai făcut un copil? Copilul vine și aduce cu sine bucurie. Dar de tine depinde sa o lași sa intre în viata ta, ignorând grijile, nopțile nedormite și durerile. Crezi că o noapte pe lună de pierdut prin oraș cu prietenii tai, un festival sau un concediu în 2 într-un an de zile te fac o mama rea? Analizează ideea asta și încearcă sa elimini convingerile astea limitative!

Nu înțelege greșit! Nu militez pentru abandonarea copilului. Copilul meu a dormit prima noapte fără noi la un an când am fost nași la o nuntă de noapte. Si dacă lipseam câteva ore de acasă, tot cu noi dormea. Nu sunt de acord cu dusul copilului la bunici și lăsat nopți și zile întregi ca și obișnuința, doar ca și excepție. Copilul, mai ales în primul an, trebuie sa stea lângă mama lui. Nu te simți în stare sa ai pe cineva lipit de tine? Nu îl fa! Mai așteaptă putin. El nu a cerut sa vină pe lume, dar dacă tot l-ai nascut, îngrijește-i trupul dar ai grijă și de sufletul lui! Prezenta sau absenta ta, mămico, fac diferența dintre un copil sănătos și unul bolnăvicios. Sunt studii care arata ca bebelușii care își petrec mai mult timp cu mamele, au un sistem imunitar mai puternic deci se îmbolnăvesc mai rar!

Dar sa ne întoarcem la distracție. Cum am reușit noi sa ne facem de cap din când în când și sa nu ne îndepărtam nici copilul? Când se apropia un eveniment, invitam câte o bunica în vizita câteva zile. Cat sa ne facem mofturile și gata.

Crezi ca mama sau soacra ta nu sunt în stare sa se ridice la standardele tale de educare și îngrijire a unui copil? Si eu cred la fel, ca sa fiu sincera pana la capăt. Dar îl las pe fiu-miu sa facă diferența și sa ma aprecieze și mai mult! Important e sa il tina sănătos ca de restul ma ocup eu. Câteva ore sau zile (ca și excepție) chiar nu pățește nimic.

Mămico, du-te la spa când ai un pic de timp, ieși în oraș, mergi la filmul acela pe care iți dorești sa il vezi, ia-ți bărbatul și fa o escapadă în 2 din când în când, fii curajoasa si mergi cu bebe chiar și când are câteva luni în concediu dacă asta te face fericită, găsește-ti un hobby, socializează cu alte mămici si învață-l și pe bebe sa facă asta. Învață sa te bucuri de maternitate și fă din timpul asta “the best time of your life”.

Poți sa faci toate astea și sa fii și cea mai buna mamă pentru copilul tău. Când simți ca nu mai poți, cere ajutor, amintește-ți ca totul este trecător și vin zile mai bune.

Colega mea gravida mi-a spus azi ca eu sunt singura persoana de la care a auzit numai păreri pozitive legate de viata de mămica! O sa scriu un articol în care voi povesti pe larg despre obsesiile mele, fricile mele, durerile mele. Nu vreau sa cad în păcatul acela de a fi “una din mamele acelea perfecte din online”. Nu sunt. Nu e niciuna din noi. Dar mi-am dat seama totuși ca am învățat sa fiu pozitiva și să mă bucur!

Asa ca dragii mei, cei care  urmăriți acest blog, am învățat în acești 2 ani ca nu trebuie sa fii talentat ca sa scrii dar trebuie sa scrii dacă asta te face fericit.

YOU CAN BE A SUPER MOM!

Photo credit: Pixabay

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s